Koortslip bij babys en kinderen

De meeste volwassen personen dragen het herpus simplexvirus, dat een koortslip kan veroorzaken al bij zich. Kinderen lopen dit virus namelijk vaak op. De verspreiding van het virus kan bijvoorbeeld gebeuren door het kussen (bijvoorbeeld van de ouders) of het delen van bestek en eten of drinken met elkaar.

Doordat een koortslip kan zorgen voor opgezette klieren in de hals en pijn bij het slikken, kan een koortslip voor jonge kinderen extra gevaarlijk zijn. Daarnaast kan een koortslip bij baby’s zelfs een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Jonge kinderen die niet in staat zijn om rekening te houden met de hygiënische maatregelen die nodig zijn bij een koortslip kunnen beter niet worden blootgesteld aan andere kinderen. Het is dus raadzaam om het kind niet naar school/kinderopvang te laten gaan wanneer het kind een koortslip heeft. De blaren zijn zeer besmettelijk, het is daarom verstandig om deze af te dekken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een pleister.

Hoewel een koortslip vanzelf over gaat en het virus niet te verwijderen is, is het wel mogelijk om de klachten te verminderen en sneller te verhelpen.
Zo kan koud eten of drinken de pijn verlichten. Wat omwikkeld ijs tegen de koortslip houden kan ook helpen tegen de pijn en jeuk.


Geef het kind geen aspirine tegen de klachten. Dit gaat namelijk niet goed samen met virale infecties en kan het syndroom van Reye veroorzaken. Met het syndroom van Reye kunnen organen beschadigt raken en het kan zelfs een dodelijke afloop hebben!

 

Neem contact op met de huisarts wanneer er sprake is van de volgende situaties:

  • De gezondheidstoestand verzwakt, mogelijk dat het virus zich dan heeft verspreid naar meerdere plaatsen in het lichaam.
  • Er is sprake van wondjes die niet genezen binnen 7 tot 10 dagen.
  • Er ontstaan zweertjes rond de ogen.
  • De koortslip keert regelmatig terug.


De huisarts kan eventueel ook medicatie voorschrijven die de klachten kunnen verminderen als het kind er last van heeft. Maar ook zonder medicatie zal de koortslip vanzelf verdwijnen.

Let op dat het kind niet in de ogen gaat wrijven zodat het virus niet in de ogen kan raken en dat de handen regelmatig worden gewassen. Ook als verzorger van het kind is het goed om de handen regelmatig te wassen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

 

peuter Sienna met koortslip

Zie ook:

Sienna, 3 jaar, liep al bijna een jaar met zweren in het gezicht voordat de koortslip bi haar werd geconstateerd.
Het meisje bracht tientallen bezoeken aan het ziekenhuis en heeft zelfs aan het infuus gelegen omdat eten te pijnlijk was geworden door de zweren in haar mond. Lees hier het bericht.

 

 


Baby van 18 dagen, overleden aan koortlipvirus

herpes virus dodelijk
In Iowa is een baby van 18 dagen overleden door waarschijnlijk een dodelijke kus.
De baby stopte met eten en werd niet meer wakker. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat het meisje het HSV1-virus had opgelopen. Lees hier het volledige bericht.