Het koortslipvirus tegen huidkanker

In het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam zijn de artsen deze maand begonnen met een nieuwe behandeling tegen huidkanker. Het bestrijden van kanker met een nieuw soort immuuntherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van het virus dat de koortslip veroorzaakt.

Het herpusvirus wordt opgenomen door de kankercellen. Het virus vernietigt de kanker vervolgens en zorgt ervoor dat het nieuwe kankercellen worden afgeweerd. Hierdoor wordt het uitzaaien tegen gegaan en is het zelfs mogelijk dat de kanker compleet voor langere zal verdwijnen. Bij ongeveer de helft van de patiënten met huidkanker waarmee dit is getest slaat de behandeling aan. In bepaalde subgroepen was het percentage waarbij de behandeling aansloeg zelfs nog wat hoger.
Alleen de patiënten waarbij de kanker nog niet te ver is voortgeschreden komen in aanmerking voor deze behandeling.

Het herpusvirus werkt niet zomaar tegen kanker. Wanneer je het virus bij je draagt heb je hier dus geen baat bij tegen de kanker. De artsen hebben het virus zelf zo aangepast dat het de kankercellen bestrijdt. Wanneer het virus in de kankercellen wordt gespoten zal het zich in een snel tempo vermenigvuldigen. Zodra de cellen vol zitten spatten deze uit elkaar. De virussen zullen zich vervolgens verspreiden naar de omliggende cellen. In gezonde cellen kan het virus zich echter niet vermenigvuldigen. Het valt dus alleen de kanker aan. Ook is het virus zo aangepast dat het geen koortslip zal veroorzaken.

 

Bron: http://nos.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *